جراحی پلاستیک گوش که به اتوپلاستی معروف است، جهت رفع بدشکلی های لاله گوش انجام می شود. در برخی موارد جراحی جهت بازسازی انجام می گیرد به عنوان مثال به علت حادثه یا برداشتن تومور، قسمت یا تمامی لاله گوش برداشته می شود.
لازم به ذکر است که اولین بار جراحی پلاستیک گوش توسط یک جراح هندی در ۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح انجام شد. این جراحی جهت اصلاح گوش های برجسته از قرن ۱۹ آغاز شد و تا کنون روش های گوناگونی ابداع شده است.
در جراحی های زیبایی مهمترین و شایعترین عامل، برجسته بودن لاله گوش است که در اصطلاح به آن گوش خفاشی نیز می گویند. برخی مواقع مشکلات دیگری مانند نامساوی بودن دو گوش یا بزرگ بودن گوش ها وجود دارد.
تقریبا می توان گفت ۵ % مردم گوش های برجسته ای دارند که ۶۰ % آنان به دلیل سابقه فامیلی شان است. خبر خوشحال کننده این است که این مشکل هیچ ارتباطی با داخل گوش ندارد و فرد دچار مشکل شنوایی نمی شود.
بافت مهمی که در لاله گوش قرار دارد غضروف است که به آن استحکام می بخشد که توسط پوستی نازک روی آن پوشانده می شود. مشکلات این غضروف باعث بسیاری از ناهنجاری ها است . به دو دلیل بهتر است این جراحی در سنین پایین تر انجام شود، یکی به علت اثرات روانی این ناهنجاری است و دیگری به دلیل افزایش سن است که موجب سفت تر شدن غضروف ها می شود، سفت شدن غضروف ها جراحی را مشکل می کنند.
در کودکان باید تحت بیهوشی کامل اما در بالغین می توان از بیحسی موضعی استفاده کرد و این جراحی گوش را انجام داد. برای برطرف کردن برجستگی، برشی در پشت گوش و درست در محل اتصال به سر زده می شود. روش های متفاوتی برای این جراحی وجود دارد، امکان دارد برش روی غضروف زده شود یا قسمتی از آن برداشته شود، روش دیگر نیز وجود دارد که با استفاده از نخ های مخصوص، غضروف لاله گوش به عقب کشیده می شوند و در محلی مناسب محکم می شوند آنگاه قسمتی از پوست برداشته و محل برش دوخته می شود.
مراقبت های بعد از جراحی پلاستیک گوش شامل یکسری دستورالعمل های مراقبتی است که افراد در صورت رعایت آن ها به نتایج بهتری از جراحی زیبایی گوش دست یافته، دوران نقاهت را به بهترین نحو سپری کرده و در روند بهبود عوارض ناشی از این جراحی زیبایی تسریع ایجاد می کنند.
در طرف مقابل افرادی که به این نکات بی توجهی می کنند نه تنها به نتایج مطلوبی دست پیدا نمی کنند بلکه ممکن است عوارضی در آن ها بروز کند که امکان جبرانش وجود نداشته باشد.